A. Stella Kyed Johnsen
I den Norske HUNT-studien viste Romundstad og medarbeidere at svangerskapsforgiftning (preeklampsi) er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. – At kunnskap om svangerskapet også kan brukes til å forebygge senere sykdom, er det imidlertid få fastleger og spesialister som kjenner til, forteller Annetine Staff, overlege og forskningsrådgiver, Oslo universitetssykehus (OUS) og professor I, Universitetet i Oslo(UiO).
Svangerskapsforgiftning (preeklampsi) er en av flere morkakesviktproblemer som kan ramme gravide og deres fostre. Det er godt kjent at svangerskapsforgiftning kan være en svært alvorlig svangerskapskomplikasjon. Rask diagnostikk og tilpasset oppfølging og forløsning er en viktig årsak til at gravide anbefales regelmessig svangerskapsoppfølginger.
– I Norge rammes omtrent 3 % av gravide av svangerskapsforgiftning. De fleste svangerskap ender godt for både mor og barn grunnet god oppfølging både i og utenfor sykehus. Situasjonen er langt mer dramatisk i land med utilstrekkelig svangerskapsomsorg. I land med utilstrekkelig svangerskapsomsorg er dødeligheten for den gravide og barnet høy ved svangerskapsforgiftning, og over 80 000 kvinner dør årlig av dette på verdensbasis. Dette er et dramatisk høyt tall, sier Staff
Det er i dag ukjent hvor mange av de overlevende kvinnene som får hjerte- og karsykdom, men norske og europeiske studier tyder på at risikoen for hjerte- og karsykdom er fordoblet ved den milde formen for svangerskapsforgiftning, sammenlignet med gravide kvinner uten svangerskapsforgiftning.
– Ved alvorlige preeklampsiformer, slik som svangerskapskramper (eklampsi), er risikoen for hjerte- og karsykdom opp til 8 ganger høyere, påpeker Staff.
Hjerte- og karsykdom av «åreforkalkningstypen» er den vanligste dødsårsaken for både kvinner og menn over hele verden. Høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt er de vanligste formene.
– Dødeligheten av hjerte- og karsykdom er på tilbakegang. Men flere mennesker vil rammes i fremtiden, både fordi befolkningen øker, samt at dødeligheten av infeksjonssykdommer avtar. Dermed rekker flere å bli eldre og forverre graden av åreforkalkning, sier Staff.
Viktig kunnskap – lite kjent
Det er kjent fra norske og andre befolkningsbaserte studier at svangerskapsforgiftning, samt andre svangerskapskomplikasjoner der morkaken svikter, er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom hos de overlevende kvinnene og deres barn.
– Likevel opplever vi på OUS at kunnskapen om dette er lav hos både fastleger og spesialister, forteller Staff.
Situasjonen er den samme internasjonalt, men det er en økende forståelse blant forskere og klinikere at informasjonen fra svangerskapet bør brukes for å forbedre kvinnehelsen på lang sikt. Dette har Staff og internasjonale medarbeidere nylig publisert en artikkel om i Tidsskriftet «Hypertension». Her gir de råd til forskere om hvordan forskningen bør innrettes for å finne ut mer om sammenhengene og årsaksfaktorene for slik å kunne tilby kvinner oppfølging senere basert på forskningsresultater.
Mer kunnskap
Forskerne på Forskningssenter for fødselshjelp og kvinnesykdommer jobber med å finne og spre kunnskap knyttet til blant annet svangerskapsforgiftning.
Norsk Preklampsidag 24.mai 2016:
Sanner hotell, Granavollen
Sanner hotell, Granavollen
Kvinner venter lenger med barn: – Risikoene øker jo eldre den førstegangsfødende blir, Nordre Aker Budstikke, 17.12.2024
Regjeringen vil innføre full betaling ved sykehus for enkelte tjenester, NRK Nyhetsmorgen, 13.12.2024
Jordmødrer til topps med teknologi, Helse Vest 28.11.2024
Hvor er fødekulturen i de nordiske landene på vei? Dagens Medisin, 28.11.2024
Helsedirektoratet slår alarm: Frykter utrygge fødekvinner, VG, 15.10.2024
På liv og død i Lofoten: – Alle så jo galskapen i det her, Podcast, Rørsla, 09.09.2024
Tysnes kommune mangler jordmortjeneste: Gravide kvinner uttrykker bekymring, NRK, 04.08.2024
Delte fødselen på sosiale medier, NRK Helgemorgen, 16.06.2024
Mammakroppen er vanskeleg å akseptere viser forsking, NRK, 10.06.2024
Gravide og spiseforstyrrelser, NRK Dagsnytt, 07.06.2024
En barselomsorg som svikter, Journalen, 03.06.2024
Kvinner som har mistet fosteret får ikke lovpålagt hjelp, NRK, 21.05.2024
Regjeringa vil finne årsaka til låge fødselstal, NRK, 15.05.2024
Vi håper kvaliteten på framtidige retningslinjer blir bedre, Dagens Medisin, 13.05.2024
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.