Regjeringen foreslår abort til uke 18

Fredag 23. august la helseminister Jan Christian Vestre fram regjeringens forslag til ny abortlov. Her kan du lese de viktigste punktene.

I fagmiljøene har det vært knyttet stor spenning til både innholdet i en ny lov, samt når denne vil bli presentert. Etter planen skulle Stortinget behandle saken før sommeren 2024, men arbeidet ble utsatt.

Det nye lovforslaget legger seg tett opp mot forslagene som kom fra Abortutvalget i desember 2023, men med noen endringer.

Oppsummert foreslår regjeringen følgende:

  • Retten til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.
  • Fosterantallsreduksjon blir definert som abort, og den gravide kan selv ta beslutningen om fosterantallsreduksjon fram til uke 18.
  • Kvinner får lovfestet rett til informasjon og veiledning, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.
  • Dagens abortnemndordning endres. Antallet nemnder reduseres fra 23 til mellom 5 og 10.
  • De nye nemndene skal ledes av en lege, ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.
  • Medisinske tilstander hos fosteret vil ikke lenger gi direkte adgang til abort. I stedet er det hva tilstanden vil ha å si for svangerskapet, fødselen, oppveksten og omsorgen for barnet som danner grunnlaget for å få innvilget abort etter uke 18.
  • Retten som helsepersonell har til å reservere seg mot å utføre abort av samvittighetsgrunner, blir videreført og lovfestet.

Dersom lovforslaget blir vedtatt markerer det en historisk endring i norsk abortlovgivning, som har stått urørt i nesten 50 år.

Jordmorforeningen er positiv til et lovverk som er oppdatert og i tråd med den teknologiske utviklingen. Ikke minst er vi glade for at kvinnenes rett til informasjon i forkant og til oppfølging i etterkant av en abort, nå lovfestes.

Tidligere har dette kun stått i forskriftene til abortloven, og selv etter at retten til oppfølging etter abort ble vedtatt av Stortinget i 2020, har det verken kommet på plass retningslinjer eller bevilgninger knyttet til dette. Derfor er dette punktet en viktig styrking av kvinners seksuelle helse og rettigheter.

Nå skal vi bruke tid på å gå grundig gjennom de foreslåtte endringene, og vi vil følge tett med på den videre debatten både innad i fagmiljøene og i politikken. 

10.00 17. mars - 15.00 18. mars 2025

Sanner hotell, Granavollen

9.00 26. mai - 16.00 28. mai 2025
11.00 12. juni - 15.00 13. juni 2025

Sanner hotell, Granavollen

10.00 23. oktober - 16.00 24. oktober 2025

Oslo

9.00 14. juni - 16.00 18. juni 2026
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.