25. juni 2020
10 juni fikk helseforetakene overlevert et justert oppdragsdokument for 2020, der de fikk et nytt oppdrag med å følge opp kompetanse- og
ressursbehov dokumentert i rapporten "Endring i fødepopulasjon og konsekvenser for bemanning og finansieringssystem" i utvikling av fødeinstitusjonene. Arbeidet med rapporten ble ledet av helsedirektoratet i samarbeid med oss fra fagmiljøet, den ble sluppet 11 mars, den kunne ikke kommet på et mer uheldig tidspunkt og vi var redd den ville støve ned i en skuff.
Denne uken var Den norske jordmorforening sammen med NSF i møte med Statssekretær i HOD, Anne Grethe Erlandsen, der oppdraget og rapporten ble diskutert. Statssekretæren lovet å følge med videre, men samtidig sa hun at det nå var opp til de regionale helseforetakene å følge opp oppdraget.
"Vi jubler ikke før det er på plass en bedre bemanning på de store sykehusene. Vi som har jobbet opp mot foretaksledelsen i mange år og hørt på utallige økonomiberetninger vet at det er prioriteringer og økonomi som styrer. Det kan enda være langt frem for en bedre bemanning. Det er absolutt på sin plass å gi honnør til helseministeren som tar tak i problemstillingen og rapporten gir et godt og grundig bilde av fødselsomsorgen" sier leder Kari Aarø
Den norske jordmorforening er skeptisk til noe av innholdet i rapporten, spesielt sammenstillingen av jordmorårsverk og legeårsverk på de ulike sykehusene. Faren med en slik sammenstilling er at de med lavest dekning får økt stillingene sine, mens de med høyest dekning får ingen endring eller en reduksjon. Men vi vet at organiseringen er ulik og arbeidspresset er stort på alle de store fødeavdelingene. De små avdelingene må ha de ressursene de har for å gi en trygg og god fødselsomsorg i distriktene. Det viktigste i rapporten er situasjonsbeskrivelsen som legene og jordmødrene kommer med. Både riksrevisjonens rapport, Den norske jordmorforening sin medlemsundersøkelse og NSF sin medlemsundersøkelse viser at vi står ovenfor et alvorlig problem når det gjelder å rekruttere og beholde jordmødre. Rapporten peker derfor på at helseforetakene bør ha en langsiktig plan for å rekruttere, beholde og utdanne helsepersonell i fødeinstitusjonene slik at behovet for god kvalitet i fødselsomsorgen blir dekket. Dette er viktig å ta tak i. Den norske jordmorforening mener dette handler om en arbeidshverdag med hodet over vann, turnuser som er levelig å gå i og stillinger som er knyttet til kvinneklinikken/fødeavdelingen, ikke stillinger der nyutdannete blir en del av sykehusets bemanningssenter. Kampen er ikke over men kanskje er vi på rett vei.
Helse og omsorgsdepartementet har i tillegg gitt Helsedirektoratet i oppdrag å revidere 'Et trygt fødetilbud'. Vi ønsker en slik revidering velkommen og er klar til å bidra i arbeidet.
Helsedirektoratet slår alarm: Frykter utrygge fødekvinner, VG, 15.10.2024
På liv og død i Lofoten: – Alle så jo galskapen i det her, Podcast, Rørsla, 09.09.2024
Tysnes kommune mangler jordmortjeneste: Gravide kvinner uttrykker bekymring, NRK, 04.08.2024
Delte fødselen på sosiale medier, NRK Helgemorgen, 16.06.2024
Mammakroppen er vanskeleg å akseptere viser forsking, NRK, 10.06.2024
Gravide og spiseforstyrrelser, NRK Dagsnytt, 07.06.2024
En barselomsorg som svikter, Journalen, 03.06.2024
Kvinner som har mistet fosteret får ikke lovpålagt hjelp, NRK, 21.05.2024
Regjeringa vil finne årsaka til låge fødselstal, NRK, 15.05.2024
Vi håper kvaliteten på framtidige retningslinjer blir bedre, Dagens Medisin, 13.05.2024
Mange kvinner ønsker en naturlig fødsel uten medikamenter, Aftenposten, 07.04.2024
Jordmor og stipendiat Elisabeth Sæther forskar på klipping av navlesnor ved keisarsnitt, NRK, 04.04.2024
Ny forskning viser helsegevinst med doula: - En del av kvinnekampen, NRK, 08.03.2024
Fødende må fortsatt bo minst 1,5 time fra sykehuset for å få jordmorfølge, Altinget, 06.03.2024
Stor jordmormangel på sykehusene, Forskning.no, 29.02.2024
Fillerister Kjerkols kostbare blodprøvetilbud til gravide, Vårt Land, 06.02.2024
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.