Mental trening før fødsel

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff og sosial entreprenør og mentaltrener Birgit Semundseth, er de første i Norge som tilbyr mental trening før fødsel.

Først publisert i Tidsskrift for jordmødre 1/22.

– Ideen startet da jeg jobbet som mental trener rundt omkring i landet, og det kom en dame bort til meg under et av kursene. Hun lurte på hvorfor ingen har laget mental trening tilpasset fødselsforberedelse. Jeg kjente med det samme at engasjementet vokste i meg, forteller Birgit Semundseth om ideen som ble vekket til live for ni år siden.

Vissheten om at mange gravide kom til å sette pris på å ta de mentale teknikkene i bruk, førte til flere år med praksiserfaringer på feltet – etterhvert i tospann med jordmor Tonje Wessel Rummelhoff under tittelen «En god fødsel». Det stadig voksende antall gode praksisfortellinger de kunne vise til, førte til at Jordmorforeningen ga støtte til gjennomføring av en pilotstudie hvor gravide fikk tilgang til mental trening før fødsel. Pilotstudiet ble gjennomført fra vår til senhøsten 2021.

 

Tro på placebo

80 gravide ble inkludert i studien på grunnlag av at de var førstegangsfødende, at de behersket norsk og var gravid i uke 28-32. Studien ga både kvalitativ og kvantitative data, og det ble gjort målinger både før og etter fødsel.

– 42 prosent krysset av for at de trodde fødselen kom til å bli en god opplevelse, før de begynte den mentale treningen. Det viste seg i etterkant at 66 prosent faktisk fikk det. Det synes jeg er fantastisk bra, påpeker Semundseth.

At man fort kan bli eksponert for mange skrekkhistorier, ikke minst via TV, Yotube, realityserier og filmer, har vært oppe til diskusjon.

– Det er klart at det påvirker. Vi ønsker å være en motvekt til de mange vonde fødselshistoriene som verserer. Hvorfor det er så mange, handler nok litt om at de som får dårlige opplevelser føler en trang til å fortelle om det, for å få trøst og anerkjennelse for at de har vært gjennom noe tøft. De gode fødselsopplevelsene havner fort i skyggen av dette. Vi mener det er viktig å gjøre folk klar over at placebo fungerer. Hvis du tenker at mange får gode fødsler, får du også en tro på at du kan få det. Troen og trening på å tenke slik, er noe vi jobber mye med, påpeker Tonje Wessel Rummelhoff.

- At det har gått fra teori til å vise seg å fungere i praksis er en fantastisk bekreftelse å få, sier sosial entreprenør og mentaltrener Birgit Semundseth.

- At det har gått fra teori til å vise seg å fungere i praksis er en fantastisk bekreftelse å få, sier sosial entreprenør og mentaltrener Birgit Semundseth.

En fødsel hver kveld

En av de store styrkene med «En god fødsel» er at det er svært enkelt og tar kort tid, og dermed vil være noe de fleste gravide har tid til, ifølge Semundseth.

Det tar snaue 1 time og 20 minutter å se igjennom hele nettkurset. Mens den mentale treningen tar 10 minutter, noe de gravide oppfordres til å gjøre hver kveld og gjerne i seks uker før termin.

Hva går de mentale treningsteknikkene ut på?

– Man gjør en spenning av muskulaturen slik at man blir avspent og til slutt helt avslappet. Når man er avslappet tar vi de gjennom en visualisering av en normal fødsel. Vi tar de gjennom de forskjellige fasene, hvor de ser for seg at de møter riene avspent. De ser for seg at de slapper godt av mellom riene og helt til slutt ser de for seg at de tar i mot barnet på brystet. Vi tar de altså gjennom en fødsel hver kveld. Det er også en av grunnene til at mange opplever at de har født før, selv om de bare har gjort det mentalt. Vi gir førstegangsfødende opplevelsen av at dette er noe de har forutsetninger for å håndtere, fordi de har trent på det på forhånd, forteller Semundseth.

 

Et informert valg

Rummelhoff trekker frem det faktum at alle fødsler er individuelle. Når man trener er derimot hensikten å automatisere at kroppen reagerer på best mulig måte. At du har opparbeidet din mulighet til å påvirke fødselen i mest mulig positiv retning.

–Hvor lang eller kort fødselen ender med å bli er ikke relevant. Du tas gjennom et normalt fødselsforløp og ser for deg at du skal takle fødselen med rier og pauser, der oppgaven først og fremst er å være avspent under og mellom riene, forteller jordmoren.

Ønsker dere å påvirke at kvinner ikke bruker epidural?

– Vi vet at noen studier viser at kvinner som føder uten epidural er mer fornøyde med fødslene enn de som føder med. Men det er heller ikke entydig slik. Det er viktig at kvinner setter seg inn i hvordan epidural kan påvirke fødselsprosessen på forhånd. Vi vil at de fødende skal komme inn i fødselsprosessen med en tro og trygghet på å klare det. Hvis du derimot har et langt forløp, er kjempesliten og smertenivået er så høyt at du ikke kan takle det bør den fødende få tilbud om epidural. Dessverre er en del kvinner for passive og vet for lite om egen fødekraft og hvordan de kan påvirke den, slik at epidural for fort kommer inn i bildet. Det kan også være tidkrevende for jordmor å informere om epiduralens virkning og bivirkning på fødestuen. Vi ønsker at gravide skal trene mentalt på forhånd, og vite om de naturlige måtene å dempe smerte på som vann og akupunktur, slik at de kan ta et informert valg. Det vil være enklere å være jordmor for kvinner som er forberedt på denne måten. Vi ønsker å få epiduralbruken ned, men ikke fordi kvinner skal føde uten for enhver pris, påpeker Rummelhoff.

 

Oppløftende tilbakemeldinger

Semundseth forteller om tilbakemeldinger fra gravide som forteller at fødselsengstelsen ble mye mindre når de trente mentalt. Både de som var litt engstelige og de som var diagnostisert med sterk fødselsangst.

– Det har også vært godt å få tilbakemeldinger fra kursdeltagere etter at de har født, der de beskrev hvordan de klarte å gjøre det de hadde trent på. At det har gått fra teori til å vise seg å fungere i praksis er en fantastisk fin bekreftelse å få.

Rummelhoff forteller at mange syntes den mentale treningen var rar i starten, nesten så de ble litt fnisete.

– Mental trening er mer vanlig i mange andre bransjer, blant annet i idretten. Men det skulle ikke mange gangene til før de gravide også har innarbeidet det som en vane. De fortalte at de etterhvert gledet seg til å legge seg med lydfilen på øret og kjente hvor godt de slappet av. De beskrev også at de hadde med stemmen til Birgit med den mentale treningen underveis i fødselen.

Hvorfor kan de ikke bare få en kjempelang lydfil de kan spille av under fødsel?

– Vi erfarer at når kvinnene har trent mentalt på forhånd, så vet de hvordan de skal jobbe med kroppen når fødselen starter. Da holder det at eksempelvis jordmor eller partner kan minne på underveis om å være avspent i kjeve, håndledd og bekken. Innen mental trening snakker vi om å skape minnespor i hjernen; før hendelsen har funnet sted!

 

 

Vissheten om at mange gravide kom til å sette pris på å ta de mentale teknikkene i bruk, førte til flere år med praksiserfaringer på feltet.

Vissheten om at mange gravide kom til å sette pris på å ta de mentale teknikkene i bruk, førte til flere år med praksiserfaringer på feltet.

 

Unikt prosjekt

I Norge har det ikke tidligere vært forsket på hva slags effekt mental trening som fødselsforberedelse kan gi. Slik sett er pilotprosjektet, der de oppnådde hele 75 svarprosent, unikt. Av disse svarte 95 prosent at de vil anbefale andre å trene mentalt før fødsel. De resterende fem prosent svarte «vet ikke».

Nå håper duoen bak «En god fødsel» at jordmødre vil anbefale kurset til gravide. Mental trening øker trygghet, reduserer frykt og angst og bidrar til en god fødselsopplevelse viser pilotstudiet. Kurset kan benyttes alene, men også kombineres med annen type fødselsforberedelse. I områder der tilbud om andre fødselsforberedende kurs er mangelfullt vil nettkurset kunne være et godt alternativ.  

– Fødekvinner bør få mulighet til å påvirke fødselen sin ved å stille mentalt forberedt til fødselen sin, sier jordmor Rummelhoff. Uttalelser som «jeg visste nøyaktig hva jeg skulle gjøre» har vært til stor motivasjon for å fortsette arbeidet med nettkurset, forteller hun.  

Duoen håper å møte en jordmor/fagperson som synes dette er et viktig område å undersøke videre, og som for eksempel ønsker å ta en master eller doktorgrad på mental trening før fødsel. Kontakt gjerne jordmor Tonje: tonjewessel@gmail.com eller mentaltrener

Birgit: birgit@barnasplattform.no

 

Tekst: Kjersti Juul

Faktaboks

Deltakerne i pilotstudien ble bedt om å evaluere før og etter fødsel:

 

 

I hvor stor grad følte du deg engstelig mtp fødselen FØR du begynte å trene mentalt?

I hvor stor grad følte du deg engstelig mtp fødselen ETTER at du hadde trent mentalt i ca. 6 uker?

Svært engstelig

13 %

1 %

Litt engstelig

50%

35 %

Ikke engstelig i det hele tatt

25 %

46 %

Jeg gledet meg til å føde

11 %

16 %

 

 Mer informasjon om hele studien finner du her:
https://engodfodsel.no/pilotstudie-2/

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.