Lyser ut stipend for å få jordmor

Med stipend på 450.000 kroner håper Sunndal kommune å nå frem til en sykepleier som bærer på en jordmordrøm.

Kommunejordmor i Sunndal, Grete Erlien (60) (til venstre på bildet), har signalisert at hun går av med pensjon i løpet av de nærmeste to årene. Mangelfull tilgang på jordmorkompetanse i regionen, har ført frem til et forslag om at det nå lyses ut stipend til sykepleier som vil ta spesialisering som jordmor. Det forutsettes bindingstid i kommunen som kommunejordmor etter gjennomført utdanning.

– Grete har fungert som kommunejordmor hos oss i 24 år, så vi har vært bortskjemt med stabile forhold. Når hun nå nærmer seg pensjonsalder gjelder det å planlegge litt fremover. Vi har vurdert å ta sjansen på å vente til hun går av, for så å lyse ut stillingen på tradisjonell måte. Men hvis vi ser på nabokommunene og sykehus rundt oss, er det å rekruttere jordmor en veldig stor utfordring. Det er jordmormangel i fylket vårt, påpeker Britt-Iren Bæverfjord, som er helsesjef i Sunndal (til høyre på bildet). 

Hun forteller at de har vært i dialog med andre kommuner og diskutert ulike løsninger, ang interkommunale samarbeid etc.

– Men uansett hvor mye man samarbeider om jordmor-ressurser, er jo realiteten at det ikke blir flere jordmødre i fylket vårt. Markedet er fortsatt likt!

 

Krav til selvstendighet

Jordmor Grete Erlien mener vanskelighetene med rekruttering har mye med beliggenheten å gjøre

– Spørsmålet er hvor populært det er å komme som jordmor når avstanden er lang til nærmeste sykehus, og man må jobbe mye for seg selv, selv om man selvfølgelig også har samarbeid med kommunene rundt. Det er ikke vanskelig å rekruttere jordmødre til svangerskapsomsorg, men det å få de til de kommunene som ligger mer i utkanten er derimot ikke så lett.

Erlien fremhever at hun selv har stortrivdes i jobben. 

– Når man er langt fra sykehus må man i større grad ta egne avgjørelser og kan ikke til stadighet sende folk til sykehus for å dobbeltkontrollere det man gjør. Man må være tøff og selvstendig, stole på egen kompetanse og stå i situasjonene. Det er krevende, men gøy, fremhever Erlien.

 

Den beste investeringen

Helsesjefen påpeker at de kan tilby mye til den som velger å binde seg som jordmor i Sunndal i fremtiden.

– Vi vil ha et tett samarbeid med helsestasjonen, slik vi har i dag. Dette er en vakker kommune med masse muligheter. Stipendet er et forsøk på å være litt proaktiv og ikke vente til utfordringen kommer. Vi er opptatt av kvinnehelsen i Sunndalsamfunnet og vil være en attraktiv kommune å bo i for damer i fertil alder. Det er tross alt grunnlaget for lokalsamfunnet vårt. Hvis vi ikke klarer å ha en jordmor på plass her, tror jeg vi mister mye av vår attraktivitet, sier Bæverfjord.

Kommunedirektør i Sunndal, Randi Dyrnes, mener jordmorkompetanse er den beste investeringen som legger til rette for å få unge til å bosette seg i kommunen. 

– Det gir trygghet rundt svangerskap, fødsel og oppfølging. Og per i dag bidrar kommunejordmor også på andre områder til beste for barnefamilier, påpeker Dyrnes. 

 

Forebyggende helsearbeid

Sunndal har 7000 innbyggere og ligger en og en halv time fra nærmeste sykehus. Da er det viktig at man har en jordmor som kan ta seg av hjemmebesøk og følge opp en god svangerskapsomsorg, i følge den snart avtroppende kommunejordmoren.

– Som jordmor her har du tid! Du kan følge opp risikogravide, selektere og virkelig gjøre en god jobb for kvinnehelsen. Og du kan blant annet fylle på med andre oppgaver som helsestasjon for ungdom og undervisning, som gjør stillingen enda mer interessant. Mens nabokommunen har stått uten jordmor i flere år, og ikke får noen søkere, synes jeg Sunndal kommune er et stjerneeksempel på hvordan det bør gjøres. Som jordmor her blir jeg godt kjent kvinnene/brukerne, og mange bruker meg i lang stund etterpå fordi vi har fått et så godt forhold. Slik blir det også et godt forebyggende helsearbeid, forteller Grete Erlien.

Detaljene i stipendet er ikke formulert enda, men den grove rammen tilsier at stipendet vil lyde på 450 000 kroner. Det tilsvarer grunnlønn som sykepleier, samt dekking av skoleutgifter. Kommunens utdanningsfond brukes til å dekke stipendet. 

 

Tekst: Kjersti Juul

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.