Leder publisert i Tidsskrift for jordmødre 8/2018
Da er høsten her, og med det er kampen om pengene i statsbudsjettet i gang. Det ble en brå start med høring i statsbudsjettet allerede tredje uken som leder. Statsbudsjettet gir meg ingen grunn til optimisme for svangerskap- fødsel og barselomsorgen i 2019. Det synes jeg vi fikk gitt tydelig beskjed om. I kommunene er det fortsatt en forsiktig økning til helsestasjon og skole- helsetjenesten, men det er ikke gitt noen føringer for disse midlene. Det er på høy tid at jordmors oppgaver blir en skal-tjeneste i retningslinjene for svanger- skapsomsorgen.
Når det gjelder spesialisthelsetjenesten er det flere forhold som gjør at helseforetakene kommer til å få strammere rammer også i 2019. ABE-reformen, dyrere medisiner og økte investeringer til å bygge nye sykehus gjør at det ikke blir noen økning i midlene til selve driften. Høsten betyr også at budsjettene i helseforetakene blir lagt frem. Tilbakemeldingene fra sykehusene er stort sett de samme, fødeavdelingene får nye krav om innsparinger til neste år. Inntjeningen er for dårlig, det har vært for få fødsler. Det forundrer meg at når det snakkes om helse, så måles vi i inntjening og antall utførte prosedyrer, men når det er snakk om for eksempel brannberedskap, er det ikke slik. Misforstå meg rett, jeg er selvsagt glad for at vi har brannkonstabler på vakt hele døgnet hele året i tilfelle brann. Likevel, de får ikke beskjed om at i år har det vært for få branner så til neste år nedbemanner vi. De har døgnbemanning fordi de ikke kan vite når neste brann er. Selv om vi kan estimere cirka antall fødsler fremover, så vet vi ikke hvor mange som føder i dag og i morgen eller hvor mange av fødslene som blir kompliserte og trenger ekstra ressurser. En fødsel mindre i døgnet på en fødeavdeling sees på statistikken, men merkes ikke inne på avdelingen. Helseministeren sier at vi har en av de beste fødselsomsorgene i verden. Den er vi nå i ferd med å bygge ned!
Denne uken gikk Ann Sissel en av mine aller beste kollegaer, av med pensjon. Hun har en enorm erfaring gjennom å ha jobbet i over 30 år som jordmor, mange år i 100 prosent stilling. Hun er trygg, kunnskapsrik og har en unik jordmorintuisjon. Uansett hvilken situasjon hun har vært i de siste årene, har hun stått støtt ved kvinnens side og tatt det store ansvaret det er å være jordmor. Vi trenger sånne trygge, gode jordmødre i fremtiden også. Da må de nyutdannete jordmødrene få muligheten til å bli det gjennom å få 100 prosent stillinger. Det tar år å bli trygg i jordmorrollen, med en 50 prosent stilling tar det enda lengre tid. Min opp- fordring fremover vil være at det må satses på å gi jordmødre attraktive 100 prosent stillinger i helse- foretakene. Vi har en stor jobb foran oss til å få politikerne til å forstå det!
Kari Aarø
Leder av Den norske jordmorforening
Helsedirektoratet slår alarm: Frykter utrygge fødekvinner, VG, 15.10.2024
På liv og død i Lofoten: – Alle så jo galskapen i det her, Podcast, Rørsla, 09.09.2024
Tysnes kommune mangler jordmortjeneste: Gravide kvinner uttrykker bekymring, NRK, 04.08.2024
Delte fødselen på sosiale medier, NRK Helgemorgen, 16.06.2024
Mammakroppen er vanskeleg å akseptere viser forsking, NRK, 10.06.2024
Gravide og spiseforstyrrelser, NRK Dagsnytt, 07.06.2024
En barselomsorg som svikter, Journalen, 03.06.2024
Kvinner som har mistet fosteret får ikke lovpålagt hjelp, NRK, 21.05.2024
Regjeringa vil finne årsaka til låge fødselstal, NRK, 15.05.2024
Vi håper kvaliteten på framtidige retningslinjer blir bedre, Dagens Medisin, 13.05.2024
Mange kvinner ønsker en naturlig fødsel uten medikamenter, Aftenposten, 07.04.2024
Jordmor og stipendiat Elisabeth Sæther forskar på klipping av navlesnor ved keisarsnitt, NRK, 04.04.2024
Ny forskning viser helsegevinst med doula: - En del av kvinnekampen, NRK, 08.03.2024
Fødende må fortsatt bo minst 1,5 time fra sykehuset for å få jordmorfølge, Altinget, 06.03.2024
Stor jordmormangel på sykehusene, Forskning.no, 29.02.2024
Fillerister Kjerkols kostbare blodprøvetilbud til gravide, Vårt Land, 06.02.2024
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.