04. mai 2021
Det siste året har vi blitt kjent med seks jordmødre på Instagram gjennom serien «følg en jordmor». I anledning jordmordagen blir vi enda bedre kjente med jordmødrene.
Vi har stilt følg en jordmor-jordmødrene fire spørsmål: hvorfor ble du jordmor, hva betyr tittelen jordmor for deg, hva er fint med å være jordmor og hva er utfordrerne ved å være jordmor?
Linn Charlotte Nordstrand, jobber ved kvinneklinikken i Bergen.
Da jeg var 10 år ble jeg storesøster til tvillinger og har siden den gang vært fasinert av graviditet og fødsel. Jeg sa tidlig i min barndom at jeg ville jobbe som jordmor. Jeg tok studiene fortløpende og ble jordmor da jeg var 24 år. Jeg har siden tidlig i utdanningen funnet ut av jeg liker godt å jobbe på en fødeavdeling. Jeg har siden det jobbet på kvinneklinikken i Bergen, i hovedsak på en kombinert føde – barsel avdeling.
Tittelen jordmor fremkaller så mange gode assosiasjoner for meg. Det utstråler glede, forventing, styrke, selvstendighet, ja til og med identitet. Jeg er veldig stolt av at jeg kan bære tittelen jordmor. Jeg håper tittelen aldri blir forandret for å være kjønnsnøytral, da tittelen har en historisk betydning. Jordmor er den som løfter barnet fra jord til mor. Jeg vil påstå at tittelen jordmor er for de fleste fascinerende og spennende. Jeg kan sjeldent si at jeg er jordmor uten å få en del spørsmål angående yrket mitt.
Jeg er med på mye glede i min arbeidshverdag. Det er snakk om ubetinget kjærlighet og glede over et nytt liv er kommet til. Det er store skifter, og jeg liker spesielt godt selve fødselsøyeblikket. Kvinnen og paret går fra intense timer med fødselsarbeid til å treffe barnet sitt. En enorm lettelse og glede er i rommet. Jeg syns også jeg er veldig heldig med mine arbeidskolleger, vi er vant til å jobbe under press i utfordrerne situasjoner. Vi tar godt vare på hverandre, og jeg syns jobben er et fint sted å være. I løpet av årene som jordmor har jeg blitt mer opptatt av kvinnehelse og likestilling, det er naturlig for meg å ta en kvinnekamp. Jeg vil si at jeg har en givende og spennende jobb, jeg har ikke en lik eller kjedelig dag.
Det utfordrerne å være jordmor i de situasjonen det ikke alltid går som forventet med komplikasjoner eller skader hos mor eller barn. Det er tøft å stå så tett på mennesker som har det vondt. Men sett i et jordmorperspektiv er det minste vi kan gjøre for paret. Ellers er det som opptar meg en konstant debatt om underbemanning og arbeidsforhold. Lønnsmessig burde vi lønnes høyere sett ut ifra ansvar, utdanning og turnus. Det er en evig kamp i lønnsforhandlingene for våre tillitsvalgte.
Joanna Wikström, jobber ved UNN
Siden jeg var barn har jeg tenkt at jeg vil bli jordmor. Då var det mest fordi jeg likte babyer, men da jeg begynte å studere var jeg nok mest opptatt av kvinnehelse og fødsler. Svangerskap og fødsler er spennende.
Jeg er stolt av min tittel! Jeg er jordmor på jobb men også på fritiden, min jordmoridentitet er sterk og ikke noe jeg lett legger ifra meg. Saker som berør jordmorfaget engasjerer meg og det er fint at man hele tiden kan utvikles i faget.
Å få være med når nye liv kommer til verden er alltid fint. Men jordmorjobben er så mye mer enn fødsler og variasjonen i jobbet er bra. Det er fint når man får muligheten å følge kvinner både før, under og etter fødselen, spesielt då man har en god kjemi med familien og opplever at det man gjør for familien er viktig.
Jobben er uforutsigbart og man må ibland ta raske avgjørelser, men jeg syns dette gjør jobben spennende. Det er ikke bestandig mulig å gi den omsorg åt alle familier som man ønsker, dette opplever jeg som vanskelig.
Britt Nancy Fagerdal, Helgelandssykehuset, avdeling Mo i Rana.
Jeg har alltid vært fasinert av barn og fødsler, derfor var veien klar da jeg begynte på sykepleien. Jeg skulle jobbe en stund, få barn og deretter begynne på jordmor utdanningen. Og slik ble det. Da mitt minste barn var 2 år begynte jeg på jordmor utdanningen i Tromsø. Jordmortittelen betyr mye for meg. Jeg er stolt over å være jordmor og føler en nær tilhørighet til tittelen.
Det fine med å være jordmor er at du får være med på det største i menneskets liv. Å få oppleve glede og gledestårer hos de nybakte foreldrene. Det er et nydelig øyeblikk og kjenner meg heldig som for lov til å ta del i øyeblikket. En ekstra bonus er at jeg samtidig kjenner på adrenalinkicket som bruser i kroppen hver gang jeg får gleden av å ta i mot et barn.
En av utfordringene jeg kjenner på med å være jordmor, er når kvinnen og hennes partner sitter igjen med en dårlig fødselsopplevelse og feks utvikler angst for å føde neste barn av ulike grunner, rettet til fødsel. Heldigvis kan en god etterfødselsamtale og tett oppfølging i neste svangerskap bidra til en god bearbeiding av fødselsopplevelsen. Det kan også være nyttig for kvinnen å vite at det aldri er for sent for å ta kontakt med jordmor, dersom behovet for en etterfødselsamtale skulle melde seg
Tanja Bårdsen, jordmor ved Ahus
Jeg er jordmor fordi jeg elsker nyfødte, samt varierte meningsfulle arbeidsdager. Den krever selvstendige vurderinger - og jeg vet jeg kan gjøre en forskjell i menneskers liv.
Tittelen for meg bærer jeg med stolthet og den betyr for meg å være faglig sterk og menneskelig nær. Vi står i så mange ulike situasjoner, man må alltid være et skritt foran i fødsel. Man får ta del i de mest intime og sårbare øyeblikk i foreldres liv- det er en gave å ta del i.
Det mest utfordrende er å ikke være nok personal til å dekke pasientenes behov på travle vakter. Der har vi en lang vei å gå- for kvinner burde ha krav til optimal hjelp og oppfølging fra oss. Det gjør vondt i jordmorhjertet å se at vi stadig får mindre ressurser til å gjøre den jobben vi er ment for og ønsker å gjøre. Jeg har aldri angret på yrkesvalget
Janne Dyveke Vik, kommunejordmor i Namsskogan
Det å bli jordmor har alltid vært min drøm, og plan helt siden jeg var liten. Men lang erfaring fra fødsler i fjøset med sau begynte jeg rett på sykepleien etter videregående, og deretter fikk jeg relevant praksis ved Nyfødt Intensiv i Trondheim før jeg begynte på jordmorutdanning.
Tittelen jordmor bærer jeg med stolthet. Det er fantastisk å ha et yrke som gir meg mulighet til å være en del av et svangerskap, fødsel og barseltid hos mennesker, som er en tid i deres liv som aldri glemmes. Det å ha mulighet til å være en støtte i både gode og vonde tider og opplevelser, og kjenne at jeg har noe å bidra med til disse personene.
Helt siden utdanningen har jeg kjent at det er kommunejordmor jeg er. Det er i svangerskapsomsorgen jeg trives aller best. Det å blir kjent med den gravide og hennes partner over tid, oppleve å få en tillit oss mellom og sammen forberede de mot det som kommer. Jeg jobber i flere små kommuner, og har beredskap og følgetjeneste i tillegg. Dette gir meg mulighet til å følge den gravide gjennom hele svangerskapet, ved fødsel og i barseltiden. Jeg jobber også mye med kvinnehelse, og på den måten har vi et tilbud til kvinner i alle aldre.
Slik jeg jobber er utfordringen å kunne ha store nok stillinger til å kunne tilby tjenestene etter anbefalte retningslinjer. Det å være alene med ansvar både i svangerskapsomsorgen og følgetjeneste gjør nok at jeg strekker meg ekstra langt for de gravide. Jeg blir «jordmora» i bygda som alltid er tilgjengelig og kan hjelpe. Men samtidig er det et slikt tilbud jeg ønsker at mine gravide skal ha
Fanny Nordnes, fødeavdelingen Sandnessjøen
Det har alltid vært en drøm å bli jordmor. At kvinner kan bære frem et barn er helt fantastisk. Kvinnekroppen er rå. Jeg kan ikke se for meg et yrke som byr på mer variasjon og spenning enn jordmorfaget. Så valget var enkelt.
Tittelen gir meg integritet og jeg føler på en enorm yrkesstolthet.
Noe av det beste med jobben som jordmor er å få være med på det største og mest sårbare i livet til kvinnene og deres partner. Jeg føler meg privilegert som får være med å se en familie bli til. Variasjonene i faget er også noe jeg setter stor pris på. Å følge kvinnen i ulike faser i livet, fra familieplanlegging, svangerskapsoppfølging, fødsel, barsel er spennende.
Det er mye som er utfordrende med jobben som jordmor. På godt og vondt. Vi står med et stort ansvar og tar mange viktige avgjørelser på egenhånd. Vi må stole på oss selv og vår egen kompetanse. Det er dager på jobb som er mer utfordrende enn andre, de gangene ikke alt går som det skal er det tøft å stå i jobben. Kontrastene er store.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.