Styret i Helgelandssykehuset har vedtatt å gi sin tilslutning til alternativ 2 a (2), dvs stort akuttsykehus i Sandnessjøen og omegn. Den norske jordmorforening er opptatt av at alle landes kvinner skal få et godt og trygt fødetilbud. Derfor har vi i høringer og innspill til ny helse og sykehusplan skrevet at vi må ivareta en desentralisert og differensiert fødselsomsorg og at alle dagens fødesteder må bevares.
20.11.19 kom innstillingen til administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir om den nye sykehusstrukturen. Alternativet som Gunnlaugsdottir anbefaler er to akuttsykehus på Helgeland, ett i Mo i Rana og ett i Sandnessjøen, der det i Mo i Rana er større enn det andre. Begge sykehusene skal ha fødeavdeling og akuttkirurgi. I forslaget lå det en usikkerhet på hva dette ville bety for fødeavdelingen i Sandnessjøen i fremtiden. I styremøtet 28.11 kommer et nytt forslag opp Et stort akuttsykehus i Sandnessjøen og omegn, med DMS etableres i Brønnøysund og Mo i Rana. For fødetilbudet betyr dette at fødeavdelingen i Mo blir lagt ned. Dette er forslaget som styret i Helgelandsykehuset vil sende til behandling i Helse Nord den 11 desember.
Det er tre faktorer politikerne og helselederne må ta stilling til, det faglige tilbudet, de fødendes ønske og hvorvidt vi i Norge ønsker at det skal bo folk i distriktene. Norge er et langstrakt land, der avstandene for folk som bor i distriktene er store. I høst tok politisk leder Kari Aarø turen til Helgeland og besøkte fødestuen i Brønnøysund, fødeavdelingen i Sandnessjøen og Fødeavdelingen på Mo. Det var en lang kjøretur i fint høstvær. Men uværet truet og dagen etter gikk det verken fly eller ferger. Det hadde nesten vært mer ideelt å være der den dagen, for å få et inntrykk av hvordan det er for de som bor der. Men vi fikk likevel et godt innblikk i hva de ansatte og de fødende tenkte var best for fremtiden. Dessverre har det vært vanskelig å få et forslag på bordet som alle kan samle seg om.
Den norske jordmorforening er opptatt av at alle landes kvinner skal få et godt og trygt fødetilbud. Derfor har jordmorforeningen i høringer og innspill til ny helse og sykehusplan skrevet at vi må ivareta en desentralisert og differensiert fødselsomsorg og at alle dagens fødesteder må bevares. Kravet om en godt utbygd følgetjeneste må innfris og de fødende må føle seg trygge på at de får et likeverdig og godt tilbud uansett hvor de bor. Dette holder vi fast ved. Det må finnes en løsning som sikrer alle de fødende og de som jobber og bor på hele Helgeland, både i Sandnessjøen og i Mo.
Sanner hotell, Granavollen
Sanner hotell, Granavollen
Forsket på kvinner som velger uassistert fødsel: – Det er jo ikke sånn at de ikke har en plan, Dagens Medisin 10.1.2024
Jordmødre advarer mot uassisterte hjemmefødsler Aftenposten 9.1.2025
Flerkulturell doula ved fødsel gir langt bedre helse for mor – NRK Sørlandet, NRK 6.1.2025
Kvinner venter lenger med barn: – Risikoene øker jo eldre den førstegangsfødende blir, Nordre Aker Budstikke, 17.12.2024
Regjeringen vil innføre full betaling ved sykehus for enkelte tjenester, NRK Nyhetsmorgen, 13.12.2024
Jordmødrer til topps med teknologi, Helse Vest 28.11.2024
Hvor er fødekulturen i de nordiske landene på vei? Dagens Medisin, 28.11.2024
Helsedirektoratet slår alarm: Frykter utrygge fødekvinner, VG, 15.10.2024
På liv og død i Lofoten: – Alle så jo galskapen i det her, Podcast, Rørsla, 09.09.2024
Tysnes kommune mangler jordmortjeneste: Gravide kvinner uttrykker bekymring, NRK, 04.08.2024
Delte fødselen på sosiale medier, NRK Helgemorgen, 16.06.2024
Mammakroppen er vanskeleg å akseptere viser forsking, NRK, 10.06.2024
Gravide og spiseforstyrrelser, NRK Dagsnytt, 07.06.2024
En barselomsorg som svikter, Journalen, 03.06.2024
Kvinner som har mistet fosteret får ikke lovpålagt hjelp, NRK, 21.05.2024
Regjeringa vil finne årsaka til låge fødselstal, NRK, 15.05.2024
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.