NIPT-test erstatter fostervanns- eller morkakeprøve

– NIPT-testen er et mye tryggere alternativ for de kvinnene som i dag får tilbud om fostervannsdiagnostikk eller morkakeprøve. Det er derfor gledelig at helseministeren nå godkjente innføring av denne metoden, sier Kirsten Jørgensen, leder i Dnj.

Jørgensen uttalte seg i går kveld på Dagsrevyen om temaet. Dnj er positive til at gravide som allerede har fått påvist høy risiko for at fosteret har kromosomavvik nå får tilbud om NIPT-test.
– Vi må skille mellom innføringen av denne testen som et tilbud til de kvinner som ellers ville tatt fostervanns- eller morkakeprøve, og diskusjonen om NIPT bør innføres som et tilbud til alle gravide. Det er en helt annen diskusjon som krever en verdidebatt i samfunnet, sier Jørgensen.

Godkjenningen av metoden betyr ingen endringer av kriteriene for hvem som kan få tilbud om fosterdiagnostikk. Det vil fortsatt i hovedsak være gravide som er over 38 år ved termin, og andre som har økt risiko for å få barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.

Se innslaget med Jørgensen på Dagsrevyen, 01.mars 2017

9.00 2. november - 16.30 3. november 2017

Thon Hotel Vika Atrium, Oslo

9.51 15. november - 16.00 17. november 2017

Ålesund

9.00 5. desember - 16.30 6. desember 2017

Tromsø, UIT, Teorifagbygget hus 1, auditorium 2

Er du jordmor og har lyst til å gjøre en forskjell for mødre med premature og syke barn?
Engasjert og dyktig jordmor søkes til Nyfødt intensiv i 100 % vikariat
Vestre Viken